55 Pantun Sunda yang Lucu, Penuh Makna, Hingga Gombal

Pantun Sunda
image by: gramedia.com

Waktuku.com Pantun Sunda dikenal juga dengan istilah sisindiran. Pantun ini pada awalnya diciptakan di lingkungan istana Padjajaran, dan saat itu penggunaannya adalah sebagai pertunjukan rakyat.

Di masa awal penciptaannya, pantun ini membahas dan menceritakan kisah kehidupan para raja dan pangeran dari kerajaan di tanah Sunda. Kisah tersebut pun dihubungkan dengan para dewa.

Sisindiran atau pantun Sunda ini pun memiliki susunan yang sama dengan pantun lain pada umumnya. Di mana dua baris pertama merupakan sampiran, dan dua baris terakhir adalah isi.

Pantun jenis ini juga mempunyai pola bunyi akhir atau rima a-b-a-b. Fungsinya pun juga sama-sama untuk menyampaikan suatu pesan atau makna.

Lantas, seperti apa contoh pantun Sunda? Yuk, cari tahu lewat 55 contohnya di bawah ini!

55 Contoh Pantun Sunda Berbagai Jenis

1. Pantun Sunda Lucu

Pantun Sunda Lucu
image by: mojok.co

Opat baris salah nyambung
Mun tukang kakara ngabangun
Omat geulis ulah pundung
Mun akang kapaksa nyandung

Tutut lain sembarang tutut
Tutut dicandak ti Cirangkong
Hitut lain sambarung hitut
Hitut gede siga bangkong

Daun hiris dibeungkeutan
Dibawa ka juru masigit
Anu geulis ngadeukeutan
Hayangeun dibere duit

Kobong saha asa kajeun
Di Malangbong ibak-ibakan
Molongpong soten beuteng anjeun
Ari batur kalabakan

Aya kacang geus garing
Meulina di parapatan
Aih lain salah kuring
Naha hitut diiseupan

Didieu loba kanyere
Hanjakal parentil keneh
Didieu loba awewe
Hanjakal carentil kabeh

Jalan-jalan ke tegal lega
Beli sayur dan buah markisa
Jadi orang jangan balaga
Dijauhan ku batur baru tau rasa

Ibu peri milih casan
Ngan hanjakal teu dibeuli
Itu istri geulis pisan
Ngan hanjakal tara mandi

Nini nini tumpak gajah sambil colohok
Hari ini kamu mau kemana ajah hok?
Cikaracak ninggang batu, laun-laun jadi legok
Cai ngeclak ninggang nu munnu laun-laun jadi

Ka cikijing terus ka singaparna
Wilujeng enjing ka sadarayana
Ka gorontalo jalannya ke tonggoh
Biarpun jomblo tapi eweuh nu bogoh

Awak kuru meni begeng
Geus begeng nambah cembetut
Aya awewe ekeur nonggeng
Singhoreng ekeur ngaluarkeun hitut

Pita naon pita naon
Pita hideung na kalapa
Eta naon eta naon
Anu kembung dina calana

Rarasaan mani tiris
Bengeut baal teu karasa
Rarasaan jadi artis
Beungeut lestreng teu karasa

Majar maneh cengkeh koneng
Kulit peuteuy dina nyiru
Majah maneh lengkeh koneng
Kulit beuteung meni nambru

Poe sabtu poe kemis
Salasa heleut heleutan
Saha itu muril kumis
Leumpangna eundeuk eundeukan

Manuk ciung meni umpak
Di oyag-oyag ku beuritna
Hayang nyium bari numpak
Bari ngaoyag oyag biritna

Saha we nu bade nyangke
Kamari abdi nu ngajagi
Bebende nu hade hate
Pamatri ati nu sajati

Acang etek kacang etek
Ngukuy belut tepi walungan
Akang getek akang getek
Geura cabut tapi lalaunan

Ke cikini membeli dukuh
Wayah gini masih tunduh
Nini nini nginum jajamu
Hari ini masih kangen surangen sama kamu

Kacai jadi salewi
Kadarat melak jambu bol
Kaduhung boga salaki
Nangkarak di geol geol

2. Pantun Sunda Nasehat

Pantun Sunda Nasehat
image by: sultantv.co

Peupeujeuh ari ka dayeuh
Meuli kupat jeung gorengan
Peupeujeuh lamun geus euweuh
Ulah ngupat kagorengan

Lamun hayang hirup boga
Kudu daek jeung bungahna
Lamun hayang asup surga
Kudu daek ibadahna

Lamun urang ka Cikole
Moal hese tumpak kahar
Lamun urang boga gawe
Moal hese barang dahar

Sing getol nginum jajamu
Nu guna nguatkeun urat
Sing getol neangan elmu
Nu guna dunya aherat

Cet tembok meuli di toko
Seeng nyengsreng kasaatan
Ulah sok beuki ngabako
Goreng kana kasehatan

Aya lumut dina batu
Aya kuya di muara
Kedah tumut kana waktu
Di dunya urang ngumbara

Semangka melak di tonggoh
Melak pala di nu bala
Tong waka boga kabogoh
Sakola tamatkeun hela

Apik pengen buah belimbing
Sukun lan buah dikirim
Apik pengen jadi pemimpin
Lamun rakyat nambah miskin

Disasamping tuluy dikabayaan
Didandanan dipupur siga nyi ronggeng
Kahayang kudu ningali kana kaayaan
Tong nepi lapur nepi ka nonggeng

Ulah ilok dahar timun
Timun eta loba getahna
Ulah ilok diuk ngalamun
Ngalamun eta teu aya gunana

Kudu pahili jeung nangka
Wadhana kana karanjang
Kudu apik jeung berseka
Sangkan sehat hirup urang

Mawa peti dina sundung
Ditumpangan ku karanjang
Pangarti teu beurat nanggung
Tapi mangpaatna manjang

Omat ulah nyoo panto
Eta teh hahalang maling
Omat ulah osok nyonto
Eta teh gawe curaling

Diajar ka Jatinangor
Di dituna ngadon catur
Mun diajar ulah bangor
Bisi katinggaleun atur

Cai pinuh dina gelas
Pindah ka sumur ngan sakeclakeun
Hirup kudu janten waras
Ulah saukur neang pipasaeun

Kamana jalan ka talaga
Tuh kaditu ka palih wetan
Kamana jalan ka surga
Tuh kaditu ka pangaosan

Ka warung meuli katuncar
Sakalian meuli dage
Mun budak kedul diajar
Hanjakalna ke geus gede

Lauk emas ngakan ganggeng
Disamberan ku japati
Boga emas moal langgeng
Teu cara boga pangarti

Saninten buah saninten
Dibawa ka parapatan
Hapunten abdi hapunten
Bilih aya kalepatan

Kuring mah alim ka Bandung
Hayang ka Semarang bae
Kuring mah alim dicandung
Hayang ku sorangan bae

3. Pantun Sunda Cinta

Pantun Sunda Cinta
image by: freepik.com/jcomp

Daun manggu jukut kalimusa
Mawa titiran ti Cipacinng
Malem Minggu geus biasa
Dibaturan ku anak ucing

Lamun maneh boga keris
Sok paehan lauk hiu
Lamun maneh bisa basa inggris
Sok naon hartina i love you

Diputer puter paseukna
Ari pek beunang talina
Diincer incer lanceukna
Ari pek meunang adina

Majar maneh nganyam samak
Neukteukkan bari motongan
Majar maneh neang anak
Ngadekeutan popotongan

Angsana tangkal angsana
Angsana sisi astana
Kamana atuh kamana
Kamana atuh cintana

Ka Bandung kuring ka Bandung
Sukajadi keur marema
Kaduhung kuring kaduhung
Heunte jadi ka manehna

Cau ambon dikorangan
Korangna ka pipir pipir
Manehna ambon sorangan
Urangna teu mikir mikir

Paingan cacing barijil
Halodo katinggang hujan
Paingan teu genah cicing
Kabogoh aya nu neang

Aya jalma gampang pundung
Sikep pundung kudu dipiceun
Kaduhung matak kaduhung
Kapungkur bogoh ka anjeun

Kuma suling kuma suling
Suling teh ngan silung wae
kuma kuring kuma kuring
kuring teh ngan bingung wae

Bubuy bulan sangray bentang
Panon poa disasate
Unggal bulan abdi teang
Unggal poe oge hade

Majar maneh nganyam samak
Neukteukan bari motongan
Majar maneh neang anak
Ngadeukeutan popotongan

Sapanjang jalan Soreang
Moal weleh diaspalan
Sapanjang tacan kasongan
Moal weleh diakalan

Sabuk beubeur gera piceun
Gantian ku sutra bae
Anu heubeul gera piceun
Gantian ku abdi bae

Lamun tepung jeung camani
Salam ti japati manteng
Lamun tepung jeunng neng Nani
Salam ti abdi nu ganteng